Bel bölgesinde 5 tane omur bulunur. Omurlar bir sıra içinde hizalıdırlar. Bunu etrafındaki bağlar, küçük kemik yapılar ve adaleler sağlar. Bir omurun başka bir omur üzerinden yer değiştirme durumuna da bel kayması denir.
Bu kayma sonucunda omurilik sıkışır ve bacakta ağrıya, uyuşmaya, yanmaya neden olur. Yürürken sık sık durma ihtiyacı oluşturur. Bel kayması hareketli ya da hareketsiz olabilir. Eğer hareketliyse tedavisi ameliyattır. Hareketli olmayanlar ise genellikle ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilir.
Bel kayması şikayetleri ile doktora başvuran hastanın öncelikle hikayesi dinlenir ve fizik muayene muayene yapılır. Kesin tanı için farklı açılardan çekilecek röntgenlerin değerlendirmesi gerçekleştirilir. Bu uygulamalar veri yeterliği sağlamadığı durumlarda ise hastada sintigrafi ve bilgisayarlı tomografi çekilerek tanı konulur.
Bel kayması problemi; hastanın dinlenme sırasında şikayetlerinin hafiflediği bir problemdir. Bu nedenle yoğun ağrı olduğu dönemde hastanın dinlenmesi önemlidir. Tedavi planlamasında kayma düzeyi ve hastanın genel sağlık durumu büyük önem taşır. Bel kayması probleminde uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Bel kayması hareketli değilse, sinir kökünde bir bası görülmüyorsa, bacakta kuvvet kaybı yoksa ameliyatsız yöntemler tercih edilebilir. Yalnız şunu bilmek gerekir; bu ameliyatsız yöntemler çatlayan ya da kayan omurların tamirini yapamaz. Sadece bel kayması şikayetlerinin kontrolünü sağlayarak hastanın yaşamını kolaylaştırmayı, bu şikayetleri dindirmeyi ya da en aza indirmeyi hedefler. Kilo almamak, günlük hayatınızda mecburen yaptığınız aktiviteleri zorlanmadan yapmayı öğrenmek şikayetlerin kontrolünü sağlamanız için önemlidir. Dinlenme, ilaç tedavisi, hareket ve yaşam şartı düzenlemeleri, korse gibi uygulamalar cerrahi dışı tedavi yöntemlerini kapsar. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi uzmanına muayene olup danıştıktan sonra fizik tedaviye ya da algoloji uzmanına da başvurulabilir.
Tıp alanındaki cerrahi müdahaleler her dönemde farklılık göstermektedir. Bu yöntemler dönemin teknik imkanlarına göre uygulanabilmektedir. Bel kayması ameliyatı günümüzde mikro cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Yüksek teknolojik görüntüleme sistemlerinin yardımı ile uygulanan mikro cerrahi yöntemi ile bel kayması ameliyatı klasik ameliyata oranla çok daha konforlu ve güvenilirdir.
Öyle ki;
Bel kayması ameliyatı sonrasında hasta tamamen iyileşmekte ve ameliyat öncesinde yaşadığı semptomlardan kurtulmaktadır. Bel kayması probleminin önüne geçebilmek için postür ve uyku pozisyonuna özen gösterilmeli ve egzersiz yapılmalıdır.