Boynumuzda 7 tane omur ve bunların arasında 5 tane disk bulunur. Bu diskler amortisör işlevi görür, omur esnekliğini arttırır, boyun kaslarıyla birlikte boynun hareket etmesini sağlar. Diskler yumuşak jel benzeri merkezden ve sert bir dış kaplamadan oluşur. Bu yapının, çeşitli nedenlere bağlı olarak yırtılması veya keçeleşmesi sonucunda kuvvet emme özelliğini ve esnekliğini kaybederek çöker. Bunun sonucunda diskin omurilik kanalı ve sinir kökü kanalına girmesiyle boyun fıtığı oluşur.
Boyun fıtığında ağrı çok şiddetlidir ve aniden başlar.Daha sıklıkla sırt ile göğüste hissedilen ağrı ve kasılmayla başlar. Kolunuzdan aşağıya muhtemelen elinize yayılan bir ağrı hissedebilirsiniz. Boyun fıtığı, boyundan başlayarak kola doğru yayılan ağrılarla kendisini belli eder. Bel fıtığından farklı olarak, boyundan gelen sinirler ayaklara kadar ilerlediği için şikayetleri tüm vücudu etkileyebilir. Ağrının yanı sıra güç kayıpları (özellikle kollarda) boyun fıtığının en belirgin bulgularıdır.
Belirtilerin ciddiyeti, sinir üzerinde ne kadar baskı olduğuna bağlıdır. Belirtiler genellikle aktivite sırasında kötüleşir ve istirahat ederken iyileşir.
Geçirilmiş travma, masa başında ya da bilgisayar karşısında uzun süreli boyunun kötü pozisyonda tutulması, Kötü duruş ve uygunsuz formda ağırlık kaldırma, hareketsiz olmak, aşırı kilolu olmak, boyun çevresinde kasların güçsüz olması ve yaşla birlikte disklerin yıpranması boyun fıtığına neden olabilir. Genetik faktörler, sigara içmek ve bir dizi mesleki ve eğlence aktivitesi erken disk dejenerasyonuna yol açabilir. Omurga diskleri zamanla zayıflayabilir ve yaralanmalara daha açık hale gelebilir.
Boyun fıtığı tanısında, belirtiler ve hastanın detaylı öyküsü bir beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanına anlatıldıktan sonra şikayetlerin kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas güçsüzlüğü testi yapmak için fiziki muayene yapılır. Ancak muayene ile boyun fıtığının varlığı ve seviyesi % 80 oranında tespit edilebilinir. kesin tanı için ; bel emarı gereklidir. İhtiyaç halinde boyun grafisi, tomografi ve EMG gibi radyolojik tetkiklere de başvurulabilir.
Boyun fıtığı tedavisinde eğer hastalık hafif şiddette ise iyileşmenin ilk adımı olarak cerrahi olmayan tedavilere yönelinmelidir. Ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemlerini dinlenme, medikal masaj, stresten uzak bir yaşam ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi ve enjeksiyon uygulamaları oluşturur. Bu yolla boyun fıtığından dolayı ağrı çeken kişilerin % 95'inden fazlası yaklaşık altı hafta içinde iyileşerek normal aktivitelerine dönebilir. Ancak hasta tedaviye yanıt vermiyorsa ve kötüye gidiyorsa boyun fıtığı ameliyatı gerekebilir. Mikrocerrahi yöntemiyle hastada mevcut şikayetler ortadan kaldırılmaya ve ağrıdan dolayı düşmüş olan yaşam kalitesi de yükseltilmeye çalışılır.
Boyun fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı tedavisinde en son önerilen bir tedavi yöntemidir. Boyun fıtığının cerrahi tedavisi genel anestezi gerektirir. Yüze yakın bir bölge olduğu için bel fıtığındaki gibi bölgesel anestezi uygulanamaz. Mikrocerrahi yöntemle yapılan boyun fıtığı ameliyatı sayesinde çok küçük bir kesi açılması yeterlidir. Bu sayede iyileşme süresi de kısalacaktır. Mikroskop yardımıyla ameliyat alanı geniş bir şekilde görülür ve fıtık temizlenerek kafes dediğimiz materyal bu bölgeye yerleştirilir. İyileşme süresi ortalama 2 ila 6 hafta arasında sürer. Boyun fıtığına bağlı görülen çoğu kol ağrısı, cerrahi olmayan tedavi yönetimi ile birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayacaktır. Bununla birlikte ağrı 6 ila 12 haftadan daha uzun sürerse ve cerrahi olmayan tedavilere cevap vermiyorsa boyun fıtığı ameliyatı makul bir seçenek olabilir.
Boyun fıtığı ameliyatının amacı, hasarlı diskin çıkartılması ve omuriliğe yapılan baskının kaldırılmasına olanak sağlar. Bu yöntem yayılan ağrıyı hafifletebilir, karıncalanma, uyuşma ve kolun zayıflığı gibi nörolojik eksikliklerin ilerlemesini önleyebilir. Boyun fıtığının başarı oranı bel fıtığından daha yüksektir (%99). Aynı zamanda tekrarlama ihtimali neredeyse yoktur.
Boyun fıtığından korunmak için boyun fıtığına iyi gelen egzersizleri düzenli olarak yapmakta fayda vardır. Genelde boyun adalesini güçlendiren egzersizler, boyun fıtığına yakalanma riskini azaltır. Gün içinde 5 dakikalık egzersiz ile boyun fıtığı riskinden korunulabilinir.. Yüzme boyun fıtığını engelleyen en önemli eğersizlerden bir tanesidir. Masa başında uzun süren çalışmalarda sırt ve bel desteği olan sandalyeler kullanmalıdır. Mümkün olduğunca klimalardan uzak durulmalı ve çalışma esnasında bilgisayarın göz hizasında olmasına dikkat edilmelidir.
Mikrocerrahi ile tedavi edilirse tekrarlama ihtimali çok azdır. Boyun fıtığı, ameliyattan sonra fıtığın oluştuğu diskte oluşmasa da farklı disklerde yeniden oluşabilir. Sağlıklı yaşamak, her zaman duruş pozisyonuna ve omurgaya binen yükü azaltmaya dikkat etmek gerekir.