Ağrısı boyna kadar giden el hastalığı olan Karpal Tünel sendromu her iki elin bilek bölgesinde median sinirin sıkışması ile oluşan kompleks bir sendromdur “Karpal kanal” denilen yapı, bilek seviyesinde yer alır ve üst kısmında kalın bir band şeklinde yapı ile örtülüdür. Bu kanalın içerisinde parmaklarımızın hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve parmakları bazı hareketleri yapmasını sağlar. Kanalı daraltan nedenler, median sinirin kanal içinde baskı altında kalması ile sinirin görevindeki bozulmalar el-bilek hastalığını oluşturur.
Karpal tünel sendromunun ilk bulguları;
Parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve his bozukluğudur. Elde, parmaklarda ve kola yayılan ağrılar olur. Bu sorunlar geceleri daha fazla görülmektedir.Hatta kişileri uykusundan uyandıracak derecede rahatsız edici olabilir. Ellerini sallayarak, sıkıştırıp ovalayarak rahatladıklarını ifade ederler.
Karpal tünel sendromu bazen dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma yakınmaları ile beraber ortaya çıkar. Hastalar uyuşukluk ve karıncalanmanın genellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağında olduğunu belirtir. İlerleyen durumlarda başparmak kaslarında erime, güçsüzlük ile tutma ve kavrama hareketlerinde zorlanmalar oluşabilir. Gecikmeden tedavi edilmedilir.
Meslek hastalığı demek çok doğru bir tabir olmasa da bazı meslek gruplarında bu hastalığın görülme sıklığı daha fazladır. El bileğinin sürekli kullanıldığı bazı meslek grupları olan marangozlar, bahçe işleri ile uğraşanlar ve çiftçiler, hayvancılık ile uğraşan kişiler müzik aleti çalanlar, titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler, ev kadınları ve el işi yapanlar, fabrika işçileri ile uzun süre bilgisayar başında çalışanlarda, sinir harabiyeti ortaya çıkmaktadır.
Gebelik döneminde oluşan karpal tünel sendromu çoğunlukla geçicidir.
Hamile kadınlarda 1/3 – 1/4 oranında gelişir. Hamilikte vücudun fazla su tutması sonucu karpal kanalda etkilenir. Median sinir aşırı sıvı nedeni ile baskı altında kalır. El ve parmaklarda uyuşma, ağrı, karıncalanma görülür. Doğumdan sonra çoğunlukla kendiliğinden düzelir.
Hamilerde tedavi olarak; el ve el bileğini zorlayıcı hareketleri yapmamak, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli kullanmak, tuz ve su alımını ile kiloyu kontrolde tutmak, el bileği egzersizleri yaptırmak gibi yöntemler kullanılır.
Elin kullanım alışkanlıklarını değiştirmek ve el bileğini, median sinir üzerindeki basıyı kaldıracak şekilde atele almak yararlı bulunuyor. Gece yatarken atel kullanmak hastaları uykularından uyandıran şiddetli ağrıları da azaltmış oluyor.
Belirtiler çok şiddetli veya gerilemiyor ise cerrahi tedavi gerekiyor. Bu tedavi ile karpal tünelin tavanını oluşturan bağ kesilerek sinirin içinde bulunduğu kanalın hacmi genişletiliyor. Sinirin üzerindeki basınç azaltılarak median sinir doğrudan rahatlatılıyor.Ayaktan uygulanan bir ameliyat olarak tanımlanıyor. Ameliyat genel veya bölgesel anestezi altında, kola pnömatik özel turnike uygulanarak, kansız ortamda ve büyütme altında gerçekleştiriliyor.
Ameliyattan sonra el bileği, istirahat atelli pansuman ile sarılıyor. Ameliyat dikişleri ameliyatın 10 - 14 günleri arasında alınıyor. Hastanın atel kullanması ve güç gerektiren işlerden 4 - 6 hafta sakınması öneriliyor.
Uyuşukluk ve karıncalanma, ameliyattan sonra (24 - 72 saat içerisinde) ani olarak geçebiliyor veya sinirdeki hasara bağlı düzelme süresi 6 - 12 ay sürebiliyor. Ameliyat yerindeki ağrı birkaç hafta devam edebiliyor. El ve el bileğindeki kas gücünün normale dönmesi ise birkaç ay alabiliyor.
Bazen cerrahi tedavide de yetersizlik ortaya çıkabiliyor:
El Bileği Sağlığınız İçin…